Connect with us

Oqeania

Autori i masakrës në Zelandën e Re, Brenton Tarrant, përballet me dënim të përjetshëm

Published

on

Autori i masakrës në Zelandën e Re, Brenton Tarrant, përballet me dënim të përjetshëm

Autori i masakrës në Zelandën e Re, Brenton Tarrant, përballet me dënim të përjetshëm. Diplomatët janë mbledhur në një sesion të jashtëzakonshëm të Komitetit Ekzekutiv të Organizatës për Bashkëpunim Islamik. Kjo mbledhje ishte kërkuar nga Turqia në kuadër të përpjekjeve për të luftuar paragjykimet kundër myslimanëve.

Ministri i Jashtëm i Zelandës së Re, Winston Petters, deklaroi se «asnjë ndëshkim nuk është i mjaftueshëm në krahasim me përmasat e krimeve të tij». Të paktën, familjet e viktimave nuk do të ndihen të përligjur.

Njëzet e tetë vjeçari Brenton Tarrant, i cili vrau 50 besimtarë në xhamitë e Christchurch pritet të paraqitet para gjykatës me datë 5 prill, sipas Associated Press.

Profili i autorit të masakrës në Christchurch të Zelandës së Re

Në manifestin e tij, i cili mbante titullin «Ndërrimi i Madh», 28 vjeçari Brenton Tarrant vetë përcaktohet si një «ekstremist dhe terrorist i dhunshëm». Ai karakterizon veten e tij si një nacionalist/fashist. Ai kishte deklaruar se kishte plot dy vite që po përpiqej të organizonte këtë sulm.

Njëzet e tetë vjeçari, Brenton Tarrant, ka lindur në Australi, ky informacion ishte konfirmuar dhe nga kryeministri i këtij vendi, Scott Morrison. Origjina e tij është nga qyteti Grafton. Një vend i cili ka një popullsi prej 19,ooo banorësh. Ky qytet gjendet në Uellsin e ri Jugor në Australi.

Brenton Tarrant është dhe redaktori i manifestit të famshëm anti-imigrant që mban titullin «Ndryshimi i Madh». Një manifest, i cili sipas revistës Guardian është shkruar kundër gjenocidit nacionalist dhe nxit atmosferë frike kundër myslimanëve. Këtë manifest ai e kishte publikuar në llogarinë e tij në Twitter e cila është çaktivizuar tashmë nga administratorët e rrjetit social.

Brenton Tarrant vetë-quhej Evropian

Ai e quante veten e tij «Evropian» dhe jo Australian dhe ndër të tjera kishte thënë se ishte rritur nga një «familje me të ardhura të ulëta». Ai kishte shkruar se gjuha, kultura, bindjet politike, filozofia dhe identiteti i tij në tërësi ishte Evropian.

«Jam një djalë i thjeshtë nga një familje e thjeshtë dhe kam vendosur të marr një pozitë për të siguruar të ardhmen e popullit tim. Prindërit e mi janë Skocezë nga Irlanda dhe Anglia. Unë kam patur një fëmijëri të zakonshme pa ndonjë problem të veçantë», thotë ai në manifestin e tij.

Ai kishte deklaruar se kishte dy vite që po merrej me organizimin e këtij sulmi. Gjatë marrjes në pyetje kishte thënë se Zelanda e Re nuk kishte qenë në planet e tij por e kishte menduar këtë çështje gjatë tre muajve të fundit.


Më të lexuarat